logo
punt OPLEIDINGEN

De opleiding bestaat uit acht modules:
1 - modinette 5 - coupeuse-leidster
2 - costumière 6 - handwerk ontwerpen
3 - tailleuse 7 - hoeden modiste
4 - coupeuse 8 - coupeuse-lerares

1 - modinette
Het patroontekenen en vervaardigen van eenvoudige kleding voor vrouwen en kinderen; rok, broek, jurk, jasje. Het maken van ‘de fijne kneepjes’, zoals het inzetten van ritsen, het maken van verschillende zakken, e.d.
Aan het eind van deze module kan een begin gemaakt worden met eenvoudige eigen ontwerpen te realiseren.

2 - costumière
Wat je bij modinette hebt geleerd wordt verder uitgediept. Nieuw is het tailleren, diverse kragen en mouwen, plooiverwerkingen. De nadruk ligt op een goede vaktechnische afwerking bij het vervaardigen van de kleding.

3 - Tailleuse
Het patroontekenen en vervaardigen van diverse rok- en broek modellen, jasjes, asymmetrie, coupe verwerkingen. Extra in deze module is de stof- en warenkennis. Doel is om herkomst, kwaliteit en eigenschappen van bepaalde stoffen te kunnen vaststellen.

4 - Coupeuse
In deze module komt het mantelpak en de damesmantel met het specifieke binnenwerk aan de orde. Het patroontekenen en vervaardigen van japonnen met draperie en volants.

5 - Coupeuse-leidster
Het patroontekenen en vervaardigen van herenkleding en gelegenheidskleding voor vrouwen met bijzondere mode details. Ook wordt in deze module weer aandacht besteed aan de stoffen- en warenkennis.

6 - Handwerk ontwerpen
Het in praktijk brengen van een groot aantal handwerktechnieken zoals naaldkant, filetknopen, quilten, appliqueren. Naast dit praktijk gedeelte is er het onderdeel technisch tekenen en het ontwerpen van borduurranden, monogrammen, e.d.

7 - Hoeden modiste
Het tekenen van patronen en het vervaardigen van hoeden, petten en baretten. Andere specifieke modiste activiteiten zijn het maken van bloemen, corsages en handschoenen. Deze module kan los van alle andere modules gevolgd worden en kan worden uitgebreid tot hoedenmaker en hoedenontwerper, zie hier voor meer info.

8 - Lerares-coupeuse
Je blijft praktisch werken aan technisch moeilijke en ingewikkelde modellen uit modebladen. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan; hoe geef je les, hoe ga je met cursisten om, hoe start je je eigen modevakschool.

*Bij de modules modinette t/m coupeuse-leidster wordt aandacht besteed aan diverse borduurtechnieken.